Höjd beredskap!

Idag befinner vi oss lika nära Ryssland som när Sovjetunionen fällde bomber över Sverige och sköt ned svenska flygplan. Vid 100 års ålder berättar flyglöjtnant Roland Printzsköld om livet som spaningsflygare i hett och kallt krig.

Svenskar dog, våra grannländer ockuperades och spioner tog jobb som hembiträden i svenska hem. Starka insatser gjordes civilt av kvinnor och män för vår beredskap. Mängder av svenska piloter dog tragiskt i flyghaverier.

Roland spanade efter den ”försvunna” DC-3:an och hann ta vårt land in i jetåldern med Saab 29 Tunnan. Sverige hade världens fjärde största flygvapen räknat i antal flygplan och slagkraft under en stor del av kalla krigets 1950-tal.

Läs Rolands memoarer ”Från spaningstunna till gödseltunna” och ta del av spännande berättelser från såväl luften som arbetet på våra åkrar. https://disaforlag.com/.../printzskold-fran.../
Läs Rolands memoarer ”Från spaningstunna till gödseltunna” och ta del av spännande berättelser från såväl luften som arbetet på våra åkrar. https://disaforlag.com/…/printzskold-fran…/
Rulla till toppen